Monday, May 2, 2011

waterfront Kuching lagi... an evening walk vs a night walk



An evening walk... when the sky starting to become cloudy
And the wind starting to blow you away...










Then you walk during night time
with a cool breeze and full of colorful neons 
and you will see other's smile and laughters... 








Night fall and day rise...
and hopefully we become wise



Ingat lagi tak dulu pernah aku post tentang pasal waterfront Kuching ... pasal bangunan DUN yang tersergam indah ni...dulu pernah cuba shoot gambar bangunan ni pada waktu malam tp guna bahu kawan jadi tripod... cuti Hari Buruh yang lepas ... berkesempatan lah aku menggunakan tripod yg sebenarnya (maksudnya dh beli tripod lah tuh hahaha)... dan semakin hari aku merasakan cabaran menembak gambar pada waktu malam...fuh penat otak dan penat jugaklah tangan ni duk meng"SET" nak guna setting apa spy gmbar nampak sharp & cantik...

Hasilnya..erm aku rasa boleh diperbaiki lagi...hahaha!!! apa pendapat korang??? kalau sudi bagi lah tips nak tangkap gambar malam yg cantik .. ..  =)

5 comments:

Syam said...

Fewwit..dah ada tripod ;)

Cantek r gamba2..saye tak pandai langsung lau amek gambar malam..cuma tau slow shutter utk dapat motion je..hehe

adrenalina said...

syam : hahaha weeeeweeee... dh ada tripod =), kebetulan teman kwn beli kamera...aper lagi..pujuk tauke tu bg harga kaw2 sikit r utk tripod tuh. adrenalina pun xpandai sgt jugak ambil gmbar waktu malam nih..mencabar sgt2...sbb mmg kene byk pikir sikit hahaha..lagipun bukan selalu keluar waktu malam...malu lagi sbb semua org tgk hahaha

Syam said...

Xpek, mane tau bleh dapat rakan yg rajin night shooting gak, bleh share experience ;)

afzan said...

gambar yang dayung sampan dan ada ray of light tu priceless!

adrenalina said...

syam : hahaha.betul2x..baguskan kalau dpt kawan yg leh bersama2 shooting pd wktu malam...sharing is caring!!

afzan : yes..indeed..jarang nak nmpak view mcm tuh...tapi tu lah..masa moment2 mcm tu lah adrenalina slalu blurr nak guna setting camner spy dpt menonjolkan raylight tu lagi...ada tips tak???